Alle collecties
Financieel
Hoe kan ik de gegevens van Mollie in de boekhouding verwerken zonder tussenrekening?
Hoe kan ik de gegevens van Mollie in de boekhouding verwerken zonder tussenrekening?
Team FITsociety avatar
Geschreven door Team FITsociety
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De aanbevolen boekmethode voor transacties via Mollie is met behulp van een tussenrekening. Maar soms is het volume erg klein of is er een andere reden om geen tussenrekening te gebruiken. Volg de onderstaande stappen om de transacties en kosten via Mollie zonder tussenrekening in je boekhouding te krijgen.

Met deze methode worden de boekstukken voor de bijschrijvingen van Mollie op je betaalrekening, vervangen door losse boekstukken voor alle transacties en ingehouden kosten. Het nadeel hiervan is, dat de balanspost voor de betaalrekening in je boekhouding niet overeenkomt met de werkelijke situatie.

Dit lijkt op het verwerken en uitsplitsen van een debiteuren- of incassobatch.

Gebruikte grootboeknummers

In deze voorbeelden wordt een aantal (standaard) grootboeknummers in je boekhouding verondersteld:

  • 1000 Betaalrekening

  • 1300 Debiteuren

  • 1400 Crediteuren

  • 4130 Kosten betalingsverkeer

  • 8000 Opbrengsten verkoop

Gebruik de MT940 bestanden per uitbetaling

Zonder tussenrekening boeken is alleen mogelijk met de MT940 bestanden per uitbetaling. De bestanden per dag of per maand kunnen hiervoor niet gebruikt worden. De bestanden per uitbetaling vind je in het beheer via Uitbetalingen. Klik op de referentie van de uitbetaling, je krijgt dan een overzicht van alle transacties in de uitbetaling. Onderaan het overzicht staat een link om de MT940 export te downloaden.

Boek de afschriften van je betaalrekening

De eerste stap is om alle afschriften van je betaalrekening in te boeken in je boekhouding. Alleen de bijschrijving van Mollie hoeft je niet in te boeken. Deze bijschrijving vervangen we door de losse transacties in het MT940 bestand.

Boek het MT940 bestand op je betaalrekening

Importeer het MT940 bestand op je betaalrekening, op dezelfde manier als je de afschriften van de bank importeert.

Voorbeeld boekstukken

Je verkoopt een set bloempotten aan een klant op 26 maart. Je stuurt een digitale factuur naar de klant. Je klant is nu debiteur en je boekt de opbrengsten voor de verkoop op de juiste rekening:

Op 27 maart betaalt je debiteur een factuur van € 100,00 met iDEAL via Mollie. Enkele dagen later betaalt Mollie het bedrag aan je uit, minus de transactiekosten. Dezelfde dag wordt de uitbetaling bijgeschreven op je bankrekening.

Je importeert nu de afschriften van de bank van die dag maar verwijdert de bijschrijving van Mollie. In plaats daarvan importeer je het MT940 bestand van de uitbetaling van Mollie. De transacties gaan van debiteuren af en de transactiekosten komen op crediteuren (de factuur voor de kosten komt later).

Nu is het saldo van de betaalrekening in de boekhouding weer hetzelfde als het saldo op de bankrekening.

Op de eerste werkdag van de volgende maand stuurt Mollie een factuur. Deze is al betaald, en boek je verder op de gewone manier in:

Was dit een antwoord op uw vraag?