Alle collecties
Financieel
Transacties in mijn boekhouding verwerken
Transacties in mijn boekhouding verwerken
Team FITsociety avatar
Geschreven door Team FITsociety
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Mollie biedt MT940 bestanden om je inkomsten via Mollie eenvoudig in je boekhouding te zetten. Je kan hiervoor de volgende voorbeelden volgen.

Om dit te automatiseren, kun je de MT940 bestanden per dag óf per maand gebruiken. Je kan deze vinden in het Beheer onder Exporteren naar MT940.

Extra tussenrekening

De eerste stap is ervoor te zorgen dat je een extra tussenrekening hebt in je boekhouding. Deze tussenrekening gebruik je om alles wat je via Mollie ontvangt te verwerken. In jouw administratie heeft deze tussenrekening altijd het saldo wat je nog van Mollie krijgt. Dankzij het gebruik van een tussenrekening is het mogelijk om de datum van alle betalingen precies in je boekhouding te verwerken.

In deze voorbeelden is het grootboeknummer voor de tussenrekening met Mollie 1010.

Gebruikte grootboeknummers

In deze voorbeelden wordt een aantal (standaard) grootboeknummers in je boekhouding verondersteld:

  • 1000 Betaalrekening

  • 1010 Tussenrekening Mollie

  • 1300 Debiteuren

  • 2000 Kruisposten

  • 4130 Kosten betalingsverkeer

  • 8000 Opbrengsten verkoop

Voorbeeld boekstukken

Je verkoopt een set bloempotten aan een klant op 26 maart. Je stuurt een digitale factuur naar de klant. Je klant is nu debiteur en je boekt de opbrengsten voor de verkoop op de juiste rekening:

Op 27 maart betaalt je debiteur een factuur van € 100,00 met iDEAL via Mollie. Je boekt het bedrag bij op de tussenrekening Mollie (1010) en af op de tussenrekening voor debiteuren (1300).

Enkele dagen later betaalt Mollie het bedrag aan je uit, minus de transactiekosten. Je ontvangt hierover een email van Mollie. Bij het importeren van de afschriften van je rekening courant (uit het internetbankieren van je bank) zie je de bijschrijving van Mollie. Omdat het bedrag een dag later bij jou bijgeschreven kan worden dan dat Mollie het overmaakt, gebruik je hiervoor 2000 Kruisposten.

Op de eerste werkdag van de volgende maand stuurt Mollie een factuur. De kosten van deze factuur boek je op tegen het grootboeknummer wat je voor de betalingskosten gebruikt en af van de tussenrekening.

Op dit moment is het saldo op de tussenrekening met Mollie € 0,00. Alles is uitbetaald en alle kosten zijn gefactureerd.

Was dit een antwoord op uw vraag?